Празник на испанското изкуство  в ЕГ Кюстендил
Празник на испанското изкуство в ЕГ Кюстендил / Езикова гимназия „Д-р Петър Берон”

Празник на испанското изкуство се проведе в ЕГ Кюстендил. На него учениците на ЕГ демонстрираха своите умения да презентират колажи - реплики към шедьоврите на велики испански творци, на испански език.

 

 

 


Училището е територия, в която се изявяват талантите на учениците и където те проявяват своята неповторима индивидуалност. Езикова гимназия е територия на изкуствата - слово, картина, театрален етюд. Изобразителното изкуство докосва други измерения на душата. Чрез багрите и различните нюанси на цветовете в съчетание с различните художествени техники творците на изобразителното изкуство създават феерия за душата на всекиго, докоснал се до картините им. От бароковите картини на Диего Веласкес, светлината и багрите в творбите на Ел Греко и уловената човешка душа в картините на Гоя, до концепциите за кубизъм на Пабло Пикасо и сюрреалистичните сфери, използвани от Салвадор Дали, испанското изкуство привлича ценители от цял свят, успя да привлече деветокласниците и осмокласниците на Езикова гимназия.

 

 

Творбите на възпитаниците на ЕГ бяха изложени във фоайето на училището. Те са изработени под талантливите напътствия на учителя по изобразително изкуство - Анна Пенчева. Учениците подготвиха експозиция от колажи по картините „Лас Менинас" и Мария-Тереса" на Диего Веласкес и „Сънят на разума ражда чудовища" на Франсиско Гоя.
Към празника на испанската култура се приобщиха и преподавателите по испански език - Валя Георгиева и Евелина Григорова. Те подготвиха учениците за презентация на испански език, която разкрива неповторимото излъчване на шедьоврите.
Преходът от изобразителното изкуство към творческите превъплъщения демонстрира трупата артисти от 10 клас, която преживя незабравими моменти по време на Националния фестивал на ученическия театър на испански език. Актьорите ще помнят дълго неповторимото изживяване да си на сцена, публиката да те аплодира, а журито да обяви успешно представяне.

 

 


Творческата проява завърши с изпълнението на Елита Георгиева от 11 клас с песен на испански език.