Почетоха 79-тата годишнина от учредяването на първото българо-съветско дружество в Кюстендил

учредяване на първото българо съветско дружество
учредяване на първото българо съветско дружество
  Историята не се пише с тебешир върху черна дъска и не може да бъде изтривана и променяна като с мокра гъба. Затова сме тук всяка година– да изразим уважението си към онези кюстендилски адвокати, лекари, учители и общественици от различни други професионални сфери, които на 11 август 1940 година учредяват едно от първите  българо-съветски дружества  у нас.  Събитието се случва в контекста на сложната политическа обстановка в Европа  и  все по-активното олевяване както на бързо   обедняващата  работническа класа, така  и на значителна  част от българската интелигенция. Това припомниха ораторите на възпоменателното събитие, което се организира  от граждански инициативен комитет, без участието на политически партии. Полковникът от резерва Йордан Костадинов  сподели с вълнение преживяванията си по време на своето неотдавнашно посещение в Петербург, участници в инициативата пяха руски песни и рецитираха стихове на Вазов и Смирненски. Цветя на гранитния мемориал, над  който бе издигнато българското знаме, поднесоха представители на клуб „Русофили“,  Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, НЧ „Ген. Владимир Заимов“ и редови граждани.
   В момента в Кюстендил  под патронажа на кмета Петър Паунов се провеждат  Седмият фестивал „Велики учители“ и Международният клавирен конкурс  „Виктор Мерджанов“. Основни  организатори на големия музикален форум са Община Кюстендил, посолството на  Руската федерация в България,  Музикално общество „Ал. Скрябин“ и Московската държавна консерватория. Инициаторите на възпоменателното тържество призоваха участниците в него да популяризират и да подкрепят активно с присъствието си  събитията в календара на фестивала, сред главните цели на който е поддържането и разширяването на традиционните културни връзки между България и Русия.
  Гранитният паметник  се намира в двора на ресторант „Бохемия“в Хисарлъка. От заведението не са въодушевени от възпоменателните инициативи, които се провеждат там всяка година, и заявиха, че ще внесат  в Общинския съвет искане паметникът да бъде премахнат, защото вече се намира в имот частна собственост, съобщиха от Инициативния комитет.