Началото на проекта
Началото на проекта
Уникален арт проект представя отново школата Новите майстори от Кюстендил, с ръководител Евгени Серафимов. След “Майстора на един декар”, “Саламандър върху 300 стъпала” и “Гайтаните”, сега младите художници подготвят "Плаваща картина на Майстора". Това става по проект спечелен пред община Пловдив, като част от инициативата Пловдив- Европейска столица на културата. Проектът е на Община Кюстендил, съвместно със Сдружение Дебют и Сдружение Партньори, чрез школата Новите майстори.

“Отново правим проект за голямо градско изкуство на открито, като този път излизаме извън рамките на Кюстендил. Ние отново ще представим Кюстендил с нашата изобразителна школа, с творчеството на Майстора. На Гребния канал в Пловдив, на 15 юни ще бъде поставена една много голяма плаваща картина, която ние с моите ученици изработваме тук. Проектът е абсолютно иновативен. Инсталацията ще бъде- плуваща картина, репродукция на творбата на Майстора – Девойка със слънчогледи. На Гребния канал в Пловдив ще плува изображението на лицето на модела Тодорка Каменова и свободно около нея кинетично ще се движат между 15 и 20 слънчогледа голям формат, като между тях ще може да се плува с канута. За фон на картината ще бъде водата”, заяви художникът Евгени Серафимов.
По проекта ще бъде направено и светлинно шоу при откриването, като студио Дебют ще представи и други картини на Майстора посредством театрален балет.

На 29 юни същият спектакъл ще бъде представен в Кюстендил, като картината ще плува в езерата при хотел Велбъжд.
Плуващата картина се изработва на пана, от полиуретан материи и с въздушни камери, които да могат да са достатъчно леки да стоят над водата. Като размер се предвижда картината да бъде много по- голяма от “Майстора на един декар”.
 
Дарик- Кюстендил