Откриха сградата на Археологическия музей и Етнографския музей в Сап. баня
Откриха сградата на Археологическия музей и Етнографския музей в Сап. баня / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

В Сапарева баня откриха сградата на Археологическия музей и Етнографския музей. В две зали е показана историята на древна Сапарева баня. Директорът на РИМ Кюстендил Валентин Дебочички поздрави жителите на Сапарева баня, че вече имат едно прекрасно място, което съхранява богатото наследство на района.
„Прекрасен завършек на всичко направено до сега, свързано със запазването на традиционната култура. Сапарева баня е райско кътче, създаването на този проект е естествената стъпка на тези усилия. В последните две години бяха извършени нови археологически разкопки в района" каза Дебочички и допълни, че при изпълнението на проекта, администрацията и екипа са спазили стриктно Закона за културното наследство.
При разкопки в последните години бяха намерени експонати, които да разкрият допълнителна информация за живота в района.

Откриха сградата на Археологическия музей и Етнографския музей в Сап. баня
netinfo

Кметът на Сапарева баня, Сашо Иванов преряза лентата на новия музей и благодари на инициаторите за събирането на етнографската сбирка още преди няколко години, това са жените от клуб на жената „От извора". Веска Спасова и Румен Спасов от РИМ Кюстендил разказаха пред гостите на откриването за подредените експонати в двете зали. Сградата на музея беше изградена по проект по Програмата за развитие на селските райони. Тя е достъпна и за хора в неравностойно положение.