Остра реакция от община Кюстендил срещу законопроект, който връща джамии на Мюсюлманското вероизповедание
Остра реакция от община Кюстендил срещу законопроект, който връща джамии на Мюсюлманското вероизповедание / Дарик- Кюстендил, архив
Кметът на Кюстендил срещу опитите на Мюсюлманското вероизповедание да придобие собствеността върху джамии
65581
Кметът на Кюстендил срещу опитите на Мюсюлманското вероизповедание да придобие собствеността върху джамии
  • Кметът на Кюстендил срещу опитите на Мюсюлманското вероизповедание да придобие собствеността върху джамии

Кметът на Кюстендил Петър Паунов остро критикува внесения законопроект за промени в Закона за вероизповеданията, който ще позволи на Мюсюлманското изповедание да придобие десетки джамии- музей и културно- исторически паметници в България.
"Подготвя се етническа атака към българския народ. Горд съм, че съм българин и християнин. Ако посегнете на вярата, това няма да Ви се размине", заяви кметът на Кюстендил. Паунов нарече готвената промяна- скандална.
Община Кюстендил ще изпрати позицията си до ръководството на Народното събрание и всички парламентарни групи, като с нея се настоява за изтегляне на законопроекта или нанасяне на корекции в него.
Вносителите, сред които председателя на НС Михаил Миков и зам.- председателят на "Атака" Павел Шопов искат да отпадне тезата за придобиване по давност, като фиксират началото на нов давностен срок от 1.01.2013 г.
"Настояваме да се допише в спорния текст, че имотите не само трябва да са предназначени за богослужебна дейност, но и да са действащи. Мюсюлманското изповедание може да има претенции към имоти, където няма мюсюлмани, както се случва в Кюстендил и Дупница", коментира Петър Паунов.
Софийският градски съд е отхвърлил иска на Мюсюлманското изповедание , да се приеме като правоприемник на мюсюлманските вероизповедални общини, като Кюстендилска и Дупнишка.

Остра реакция от община Кюстендил срещу законопроект, който връща джамии на Мюсюлманското вероизповедание
netinfo

Решението е атакувано пред Софийския апелативен съд. "Сигнализирали сме за опасността Апелативна и Върховна касационна прокуратури. Мюсюлманското изповедание иска джамии в цяла Южна България, строени с ятаган", коментира кметът на Кюстендил.