Оръдия на труда от неолита и ранното средновековие представиха в с. Берсин
Оръдия на труда от неолита и ранното средновековие представиха в с. Берсин / netinfo

  Интересни проучвания, извършени от Регионалния исторически музей в Кюстендил в с. Берсин представиха директорът на музея Валентин Дебочички и ръководителите на проучването Веселина Вандова и Румен Спасов.

  "Проучването ни е умален вариант на археологическия резерват Пауталия, Велбъжд, Кюстендил. Селището е с 8- хилядолетна история назад във времето, в рамките на съвременна селищна структура. В него има данни за съществуването на неолитно, антично и ранно средновековно селище", обясниха ръководителите на проекта.

Според извършените проучвания, които на този етап са само сондажни, селището от новокаменната епоха е обхващало площ от около 40 дка. Съвременното село пък е изградено почти изцяло върху неолитните селища. При разкопките са намерени различни видове оръдия на труда, каменни, костени и кремъчни, както и стилизирани изображения на хора и животни и умалени модели на култови съоръжения. Част от експонатите бяха изложени в "полева" експозиция на мястото.

Сред по- интересните находки е и железновърха стрела от ранното средновековие. Тя е уникалната за времето, от което датира- 9-10 в.

Проучването е финансирано от община Кюстендил и РИМ. В разкопките пък са участвали местни хора, каза кметицата на селото Валентина Укалска.