Омбудсманът пита: Парите от винетките отиват за пълнене на дупки в държавния бюджет или на дупки по пътищата?
Омбудсманът пита: Парите от винетките отиват за пълнене на дупки в държавния бюджет или на дупки по пътищата? / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Омбудсманът Мая Манолова очаква от Министерския съвет, а не от регионалния министър решение за въвеждането на еднодневни винетки. Предложението й вече е внесено в МС, защото той приема съответната наредба и промените по нея.
"Необясним е аргумента, че това е неизгодно като техническо изпълнение, защото таксите за почасово паркиране в София- зелена и синя зона се ползват чрез плащането на съответните стикери. Как плащането на 1- 2 лв. в София е изгодно по тази система, а за винетките, това виждате ли се оказва безинтересно от икономическа гледна точка?", попита Манолова, в отговор на казаното от министър Лиляна Павлова пред "Седмицата" на Дарик радио.
Омбудсманът попита от името на хората- какво се случва с парите от винетните такси? "Хората питат- защо пътищата в нашата област не са пипани от десетилетия? Защо парите от винетките отиват да пълнят дупки в държавния бюджет, а на дупки по пътищата? На тези въпроси трябва да отговорят регионалното министерство и пътната агенция. Според мен, трябва да се каже на гражданите във всяка област, какви пътища предстои да бъдат рехабилитирани и ремонтирани през тази година, през следващата година, през следващия период. Хората да знаят, ако са информирани как се харчат техните пари, няма да има такава реакция, още повече ако са предупредени за повишаване цената на винетките", коментира Мая Манолова.
Омбудсманът приветства идеята, след 2 години всички български граждани да ползват електронни винетки. "Въпроса е- какво се случва през тези 2 години. Не е справедливо ако ще ползваш 5- 6 пъти републиканската пътна мрежа, за да отидеш до областен център или до друго населено място да платиш толкова, колкото тези, които се возят всеки ден по републиканските пътища. Това е проблем за всички граждани, защото не е справедливо", каза още Мая Манолова.
На аргумента на регионалния министър, че 8 лв. не са проблем за бюджета на никои български гражданин, омбудсманът каза: "Аз лично не бих се наела да говоря за бюджета на други хора. Не съветвам и министрите да дават оценки за това, кое е по джоба на един средно статистически български гражданин и кое не е, защото тези хора ни плащат заплатите, на мен като омбудсман и на всеки министър и на веки човек във властта, а не ние техните. Слушам и това сравнение, че се падала годишната винетка по 8 лв. на месец, но извинявайте, няма възможност за разсрочено плащане. Напрактика, ти плащаш веднъж близо 100 лв., а не 12 месеца по 8 лв., ако имаше такава възможност, реакциите щяха да са от друг тип", заключи Манолова.
Влади Владимиров