/ Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с управителя на НОИ Иван Иванов и подуправителя Караиванова, за да коментират пенсионирането на съкратените миньори от рудниците в Бобов дол и страната. Манолова се ангажира с проблема по време на срещата им с протестиращи миньори, съкратени от рудник Бабино, на 23 декември в Кюстендил.
 
Над 50 съкратени миньори искат съдействието на омбудсмана

“От 1 януари 2018 г. влиза в сила изменение в Кодекса за социално осигуряване, което няма да позволява на вече съкратените миньори от затворените мини да се пенсионират.

5000 лв. глоба за Въгледобив - Бобов дол за неизплатени ваучери за храна

От осигурителния институт заявиха, че до началото на следващата година ще бъде изготвен финансов анализ на засегнатите от промяната случаи, въз основа на който ще инициирам законодателен текст, който да защити пенсионните права на съкратените миньори от ликвидираните рудници. От поправката са засегнати не само миньори от региона, но и от цяла България.

Недопустимо е хора, подложени на рисков и тежък труд всеки ден, да не могат да се пенсионират и да трябва да чакат още 10-15 години, въпреки че имат натрупан трудов стаж. Ще настоявам пред народните представители от всички цветове да защитят миньорите”, коментира националният омбудсман Мая Манолова.
 
Дарик- Кюстендил