Окръжна прокуратура упрекна контролните органи в слаба активност
Окръжна прокуратура упрекна контролните органи в слаба активност / Дарик,архив

Слаба активност от страна на контролните органи в Кюстендилска област, констатира в отчета си за 2013 година Окръжна прокуратура- Кюстендил. По сигнали на НАП са образувани 2 преписки, на АДФИ- 4 и на Агенция Митници- 5. Няма образувани преписки по сигнали на ДАНС.
Окръжна прокуратура- Кюстендил и двете районни прокуратури в областта са работили по 5 114 преписки през миналата година или с 971 повече от през 2012 година. В 11 от случаите прокуратурата се е самосезирала, най- често по публикации в медиите.
Прекратените досъдебни производства са 1743. Основната причина е изтеклата им давност, след като извършителя на престъплението не е открит от разследващите органи. Най- често става дума за кражби.
Увеличават се исканията от страна на прокуратурата към съда за налагане на най- тежката мярка "задържане под стража", от 62 през 2012 г. до 72 през 2013 година. От тях 88,88% са уважени, по 6 е взета друга мярка за неотклонение, а 8 са отхвърлени.
Прокуратурата е внесла през миналата година 532 обвинителни акта, 258 споразумения и 78 акта за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.