/ netinfo
Община Перник е поставила специални условия на шестте общини Бобовдол , Сапарева баня , Бобошево, Рила , Кочериново и Кюстендил, които могат да докарват боклука си, който ще се сепарира и депонира на Регионалното депо.

„Решението беше взето във връзка с министерското постановление , което касае тези общини и ние ще се съобразим с него“, съобщи на пресконференция кметът на Община Перник Вяра Церовска и посочи, че условията са в рамките на възможностите, които са обсъдени на среща на Общото събрание на „Регионалното сдружение за управление на отпадъците в регион Перник“, в което участват кметовете на шестте общини в област Перник.

„За общините , които ще докарват боклука в Перник, ще има специален график. Освен това автомобилите трябва да са съобразени с тези, които ние караме - вариопреси, Евро 4, с определен тонаж, по определен маршрут, с определена екологичност , за да може да се спазват всичките условия и определени часове.

Общините Бобовдол , Сапарева баня , Бобошево, Рила , Кочериново и Кюстендил са получили вече и договора, който е предложила Община Перник и при който ще се извършва този процес на транспортиране, сепариране и депониране на боклука .
 

Депо
netinfo


„С това няма да се нанесат допълнителни повреди, нито пък ще се препълни депото защото количеството , което е определено за четири години, е не повече от 13 хиляди тона“, коментира кметът Вяра Церовска.

По думите й, ще се изисква и всеки камион да представя бележка, че точно този товар е сепариран от лицензирана фирма и какво количество се изпраща за депониране.

Отделно от това вторият контрол , който се прави е на самия вход на регионалното депо , където ще се измерва боклука , който се кара. Община Перник е наложила и допълнителна такса от 5 лева на един тон боклук, с тези средства ще се поддържат пътищата , които ще се амортизират допълнително.

„Разбира се тези общини могат да предприемат и други решения и да си карат боклука на друго депо при по-добри условия. Все още никоя от тях не е върнала подписан договора, който е до 2019“, уточни кметът Вяра Церовска.