Община Кюстендил ще си възстановява близо 3 млн. лв. по ОП Околна среда
Община Кюстендил ще си възстановява близо 3 млн. лв. по ОП Околна среда / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил, архив

Община Кюстендил ще стартира процедура по възстановяване на близо 3 млн. лв. от Управляващия орган по ОП "Околна среда" към МОСВ, вложени по реализацията на проекта "Реконструкция и разширяване на канализационната и водопреносна мрежа в агломерация Кюстендил, включително и селата Лозно, Жиленци и Слокощица".
"Община Кюстендил има одобрен инвестиционен проект и издадено разрешително за строеж, като всички плащания за това са извършени. Ще поискаме възстановяването на сумите по изпълнението на серията от обществени поръчки, за проектиране, строителство, надзор, публичност и др. Знаете, че общината използва заем от Фонд ФЛАГ", каза за Дарик зам.- кметът Росица Плачкова.
С целенасочено финансиране от МОСВ към МРРБ по ОП "Околна среда 2014- 2020" са възложени предпроектни проучвания за територията на цяла България. МРРБ ще възлага обществени поръчки, ще избира изпълнители, които да направят проучванията за водопровод и канализация и за една обособена територия към ВиК асоциациите по области ще се избере един проект за финансиране през новия програмен период.
Предстои и процес на обединяване на ВиК операторите на територията на Кюстендилска област, като в момента те са 3- "Кюстендилска вода", ВиК- Дупница и ВиК- Паничище.
По неофициална информация, проектът на община Кюстендил може да получи финансиране след приключване на тези проучвания или най- рано през 2018 г.