Напрежение около аптеките в Кюстендил
Напрежение около аптеките в Кюстендил / Дарик- Кюстендил,архив

За нелоялна конкуренция алармират от Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Кюстендил. Един от собствениците на вериги аптеки в страната, чийто бизнес тръгва от Варна, отвори втора аптека в Кюстендил, като за рекламата й използва мъже и жени, които не са фармацевти. Те стоят пред другите аптеки в града, броят клиентите им и причакват излизащите от тях, като ги агитират да пазаруват в новата аптека.

"Подали сме сигнали до полицията, Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията. Единствено от полицията реагираха и препратиха жалбата ни до прокуратурата, но от там ни отговориха, че отказват да образуват досъдебно производство. Тези мъже и жени дават обяснение пред служителите на реда, че на "добра воля" рекламират новата аптека, като им е обещано, ако се разработи обекта да бъдат назначени на работа. Пред прокуратурата обаче е дадено обяснение, че със 7 души са сключени договори да рекламират аптеката. Нека го правят но пред нея или на площада, но не и пред други аптеки. Често и самите ни клиенти се връщат притеснени, след атаката на тези хора", коментира пред Дарик Евгения Димитрова, председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Кюстендил.

Тя допълни, че проблемът е национален, като в Плевен се е стигнало и до физическа саморазправа. Димитрова разчита и на Общинска охрана за решаване на проблема.

Следващата стъпка е информиране на Изпълнителната агенция по лекарствата, а чрез ръководството на фармацевтичния съюз и на Главния прокурор Сотир Цацаров.