Ловният сезон завърши с 8 случая на трихинелоза при диви свине
Ловният сезон завърши с 8 случая на трихинелоза при диви свине / Дарик- Кюстендил,архив

358 проби от диви свине и само 6 от домашни, отчете ОДБХ- Кюстендил, за времето на ловния сезон, от 01.10.2015 г. до 12.01.2016 г. Положителните случаи на трихинелоза са 8, каза пред Дарик началникът на отдел "Контрол на храните" д- р Велка Войнова. Най- много от тях- 3 са от района на Раково, 2 от Фролош и по една от дружините в Долно Кобиле, Църварица и Ваксево.
"Съгласно процедурата, директорът на ОДБХ информира официалните ветеринарни лекари по общини. Председателите на ловните дружини събират заразеното месо, което вече е разпределено между ловците и го предоставят на официалния ветеринарен лекар, който го насочва за унищожаване към екарисаж. Към настоящия момента всичко това е направено", коментира д- р Войнова. Тя изрази притесненията си от малкия брой проби от домашни прасета.
Трихинелозата е тежко и трудно лечимо паразитно заболяване, уврежда мускулите и се освобождават токсини. Няма и научни доказателства, че термичната обработка на заразено месо гарантира безопасността му за консумиращия го човек.
През миналия ловен сезон са изследвани повече проби- 388, а случаите на трихинелоза са по- малко- 6.