Л.Анчев :Общините ще могат да кандидатстват с проекти за ремонт на сгради пред Американското посолство
Л.Анчев :Общините ще могат да кандидатстват с проекти за ремонт на сгради пред Американското посолство / Дарик Кюстендил, архив

 Областният управител Любомир Анчев участва в работна среща с капитан ІІ ранг Марк Имблум началник отдел "Военно сътрудничество" към Американското посолство. На срещата беше представена американската програма за хуманитарна помощ.

По нея се предвижда кандидатстване и реализиране на проекти с хуманитарна насоченост на територията на България.
Програмата за хуманитарна помощ се състои от три подпрограми. Първата подпрограма е насочена към предоставяне на средства за реконструкция на болници, детски заведения, училища, както и ремонт на съществуващи сгради и строеж на нови. Проектите могат да бъдат на стойност от 10 000 до 500 000 долара.

"По тази програма могат да кандидатстват всички общини от областта. Всяка една от тях трябва да прегледа  сградния си фонд, и там където е необходимо да се направят ремонти, да се кандидатства с проект пред посолството", заяви областният управител Любомир Анчев.

Втората подпрограма обхваща предоставяне на хуманитарна помощ на гражданското население свързана с предотвратяване на последствията от бедствия и аварии.

Последната подпрограма включва предоставяне на движимо, военно имущество, жилищно и училищно оборудване. Важен момент при тази програма е, че при внос това имущество се облага с мита и такси.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 02.04.2011 г.

Бюджетът по програмата е само за Република България и е на стойност 1 000 000 долара.