/ iStock
Кюстендил ще отбележи традиционния си "Празник на черешата" в три последователни дни - от 24 до 26 юни, съобщиха от общинския отдел "Култура и духовно развитие".

Събитието се провежда всяка година от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в с. Ябълково, община Кюстендил. Началото на празника ще бъде поставено с базар на кюстендилски череши и изложение на занаятчии и производители. Празникът се провежда и с богата културна програма, началото на която ще поставят Deep zone project и DJ Dian solo. Концертът е от 21:00 часа в петък - 24 юни, на централния площад "Велбъжд".

iStock/Getty Images

Официалното откриване на празника на черешата е в събота - на 25 юни, от 11:00 часа. През целия съботен ден, в центъра на града ще бъдат подредени десетки маси и щандове на търговци, занаятчии и производители на череши. "Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в уникални произведения от череши", казаха организаторите. Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България. Във втория ден от изложението ще бъдат представени перспективни сортове череши за страната и региона от Института по земеделие, ще се състоят традиционните конкурси за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд. 

iStock

В последния ден от изложението - 26 юни, ще се състоят кулинарната надпревара "Череши в кухнята" и кулинарни демонстрации, както и състезателни игри с череши.

"Демонстрациите са за здравословна рецепта с череши, за иновативна кухня с череши, съвършен вкус с череши и атрактивно ястие", казаха от общинския отдел "Култура и духовно развитие". Състезателните игри с череши са за силни мъже, за сръчни жени и за всички, които обичат да похапват череши.

iStock/Getty Images

"Празникът на черешата" в Кюстендил е наследник на дългогодишния "Празник на плодородието", който датира от 60-те години на 20-и век. Преди това през 1896 г. от Кюстендил започва да се провежда изложението на плодовете на овощния труд за страната, когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието "Майка на българското овощарство".
БТА