Проливен дъжд с градушка удари Кюстендил.



Градушка е била с размер на лешник. 



Гръмотевична буря вилня и над Южна България, а до края на деня се очаква и на изолирани места над Сърбия и Западна България също да превали и прегърми.



Градушка падна и в Родопите. 



Припомняме, че проливен дъжд, придружен на места от градушка, заваля в Хасковско на 26 май. В Симеоновград, Харманли, Димитровград и някои от крайните хасковски квартали градушката беше с големина между лешник и орех. 



От Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ са изстреляни близо 600 противоградни ракети. Причина за това е образуването на градоносни облаци. До момента в Областната служба „Земеделие“ няма подадени заявления от земеделци за нанесени щети.





Утре ни очаква разваляне на времето и сериозни по количества валежи. Явленията ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност, ще има условия и за градушки, сочи прогнозата за времето.

Атмосферата ще е неустойчива и на повече места ще превали и прегърми. За 28 май е издаден оранжев и жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в 12 области в страната.

Силни бури и градушки в няколко града у нас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Жълт код за силен вятър е обявен за област Видин. За областите Монтана, Перник, София, Велико Търново и Русе е обявен жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Оранжев код за опасно време с интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен за областите София област, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik
Meteo Balkans