/ iStock/Getty Images
Сезонът на лятното кино в Кюстендил се открива на 30 юли със селекция от български и световни късометражни филми, съобщиха от общинския отдел "Култура и духовно развитие".

След миналогодишните прожекции до художествената галерия, тази година лятното кино ще бъде още по-добро и на друга локация - живописната местност Хисарлъка, обещават организаторите от платформата "Кинематограф". Прожекциите са в рамките на програма "Кюстендилско лято", организирана от Община Кюстендил.

В общо пет съботни вечери през юли и август ще бъде показана уникална селекция от късометражни продукции. Първият филм е детската анимация Under The Ice от Франция, разказващ историята на един щъркел, който изостава от ятото си, потъвайки в хватката на идващия от север студ. Показан ще бъде леден документален филм за финландката Йоана Нордблад, която практикува свободно гмуркане под ледовете на арктическите води. 

Първият български акцент е научно-фантастичния "Ви" на Деян Цвятков, който е победител на миналогодишния Berlin Sci-Fi Fest. Той потапя в реалност, в която технологиите позволяват да работим на сън.

Зрителите ще могат да видят "Кредит" на Любомир Печев, разказващ за сложната ситуация, в която изпада млада служителка в банка, след като се изправя пред дилемата дали да помогне на отчаян мъж и да наруши правилата.

Третият български филм ще бъде "Паркинг" на Ивайло Минов - продукция за силата да устоиш на изпитанията и да преглътнеш, макар и с леко изкривена усмивка, горчивината на живота. Показани ще бъдат и филми от Швеция, Канада и Франция. 

Целта на проекта "Лятно кино" е да даде възможност на зрителите да усетят едно уникално, споделено лятно филмово преживяване, което излиза извън рамките на онлайн средата. 
 
БТА