Изложба на  уникални документи в Килийното училище
Изложба на уникални документи в Килийното училище / Дима Кирилова,Дарик радио

Уникален документ с емоционален характер за Кюстендил е представен в изложба от оригинални архивни документи. Това е дневникът на Кюстендилски пограничен пункт, който в момента се съхранява в държавен архив Враца.

Изложба на  уникални документи в Килийното училище
netinfo

 

 


"Смело можем да кажем , че това е една малка библия за Кюстендил, защото по това време не е имало семейство от града, което да не е участвало в четническото движение.Уникалният му характер и ценността му е в това, че има подробни сведения за всеки участник, войвода или четник на всичките 162 чети, които са минали през Кюстендил на път за Македония. В дневникът има данни за възраст, имена, рождени дати, семейно положение, колко пъти е ходил всеки в Македония. Той проследява историята на Кюстендил, свързана с организацията и участието на кюстендилци в национално- освободителните борби на българите в Македония.Това е единственият открит и запазен в отлично състояние дневник", заяви Петър Шейков, началник отдел Държавен архив Кюстендил.
Той уточни, че дневникът е дигитализиран и може да се чете на сайта на архива. Така всеки може да провери дали има свой роднина , участвал в национално- освободителните борби на българите в Македония.
В изложбата в 9 табла са представени и други изключително ценни документи, например турски ферман от 1833 година за строителство на черквата Св. Богородица.Изложбата е подредена в Килийното училище, поводът е 50- годишнината от създаването на Държавен архив Кюстендил.

Изложба на  уникални документи в Килийното училище
netinfo