Изготвят Пътна карта на Кюстендил- нови кръгови кръстовища, светофарни секции и еднопосочни улици
Изготвят Пътна карта на Кюстендил- нови кръгови кръстовища, светофарни секции и еднопосочни улици / Влади Владимиров, Дарик

Нови 3 кръгови кръстовища в Кюстендил трябва да бъдат изградени до края на лятото. Те са на места с концентрация или предпоставки за ПТП. Едното ще бъде на главната улица "Цар Освободител", при СБА. Другото ще бъде на бул. "Македония", при пицария "Роял" и третото на кръстовището на улиците "Бузлуджа" и "Овощарска".
"Тези кръстовища ще са малки, кокетни, както в европейските градове. Изготвени са инженерните проекти за тях и са съгласувани с институциите", каза в интервю за Дарик председателят на общинската комисия по Безопасност на движението и общински съветник Георги Джоглев.
Комисията изработва обща Пътна карта на Кюстендил, която предвижда преглед на знаковото стопанство, светофарните уредби и маркировката , както и на еднопосочните улици и пешеходните пътеки.
"Кюстендил е древен град и някога римляните не са предвиждали разрастването му. Има си спецификите на движение, особено в централната градска част. В комисията има представители на КАТ, Охранителна полиция, Областно пътно управление, ДАИ. Потърсихме и мнението за организацията на движението на над 30 инструктори от учебните школи", коментира Георги Джоглев.
Предвижда се допълнителна светофарна секция на "Железния мост", с интервал за завиващите на ляво. До началото на новата учебна година ще бъде освежена маркировката в близост до училищата, детските градини и в централната градска част.