/ iStock/Getty Images
Регионалният музей ще отвори вратите си за посетители на 18 май
Регионалният исторически музей в Кюстендил представя в онлайн пространството действащите къщи-музеи в града. Тази седмица музеят представя най-интересното от отделните обекти.

Библиотека в Кюстендил възобновява работата си, върнатите книги ще бъдат под карантина

Инициативата популяризира къщата-музей "Ильо Войвода", построена през 70-те години на 19-ти век
, където след Освобождението е живял един от най-бележитите дейци на българското националноосвободително движение, командир на доброволческа чета в Руско-турската освободителна война - Ильо войвода. Експозицията в музея там е на тема

"Националноосвободителните борби на населението от Кюстендилския край до Освобождението на България". Представена и информация за къщата - музей "Емфиемджиева къща" - архитектурен паметник от епохата на Възраждането.

Откритата част на стадион „Осогово“ ще може да се ползва от утре

Построена е през 1874 година и е принадлежала на Христо Казанджията, първомайстор от кюстендилския еснаф и виден радетел на българската църковна община в града. Там е поместена музейната експозиция "Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на 19 началото на 20 век".

Музеят представя и къщата-музей "Димитър Пешев", създадена по съвместен проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел. Музеят е точно копие на родната къща на Димитър Пешев и е адаптирана в центъра на града.

Със 180 е намалял броят на учениците в общообразователните училища в областта

Регионалният музей в Кюстендил ще отвори вратите си за посетители на 18 май.