/ ThinkStock/Getty Images
Всички отдели ще бъдат достъпни при специален режим, осигуряващ безопасни условия за посетителите и служителите
Във връзка с отмяната на извънредното положение Регионалната библиотека в Кюстендил ще възобнови своята дейност на 13 май, съобщиха от библиотеката.

Националните паркове отварят за посещение при спазване на строги мерки

Всички отдели ще бъдат достъпни при специален режим, осигуряващ безопасни условия за посетителите и служителите. Физически достъп ще има само до услугата "Заемане на книги". Ще бъдат създадени и гишета за връщане и заемане на литература при спазване на санитарно-хигиенен режим.

Посещенията в библиотеката ще стават задължително с маски, при спазване на пропускателен режим и физическа дистанция, дезинфекция на ръце при връщане и заемане на литература.

Върнатите книги подлежат на 72-часова карантина. Читалните, читателските компютри и залите за свободен достъп няма да бъдат отворени за посетители, но се запазва се възможността за онлайн информационно обслужване при постъпили запитвания на служебните имейли.

Откритата част на стадион „Осогово“ ще може да се ползва от утре

Според Northeast Document Conservation Center - NEDCC - независим консервационен и реставрационен център в САЩ, специализиран в консервация и реставрация на хартиени и филмови документи - се препоръчва 72-часова карантина за книгите и документите от други колекции като най-сигурния и най-ефективен начин за дезинфекцията им след ползване от библиотекарите или връщане от читателите.

Според изследване, публикувано в New England Journal of Medicine на 17 март, COVID-19 се запазва върху картонени повърхности за 24 часа и върху пластмасови повърхности до 72 часа.

Тежки финансови проблеми в община Кюстендил, над 150 служители остават без работа (ВИДЕО)

Въз основа на това изследване, подходящ карантинен период за хартия или обикновен картон е минимум 24 часа, докато подходящ карантинен период за книги, покрити от полиестер или други пластмаси, както и материали на основата на пластмаса, е 72 часа.