Илия Илиев: Ако ВиК Дупница влезе във ВиК Асоциация цената на водата ще скочи
Илия Илиев: Ако ВиК Дупница влезе във ВиК Асоциация цената на водата ще скочи / Дарик радио,архив

„Ако ВиК Дупница влезе във ВиК Асоциация, това ще доведе до покачване цената на водата. Трябват гаранции, че общината ще получи средства за смяна на водопровод и канализация, ако влезе в нея", това е мнението на управителят на ВиК Дупница Илия Илиев. Той обаче допълни, че решението не е в неговите правомощия.
ВиК мрежата в Дупница е тотално остаряла. За да се подмени изцяло би струвало не по-малко от 50-60 млн.лв, без да се включва Пречиствателна станция за питейни води.
Ако включването във ВиК Асоциацията е единственият начин тази подмяна да бъде извършена, трябват гаранции, че влизайки в нея това ще се случи, коментира управителят на ВиК Дупница Илия Илиев.
В момента цената на водата в Дупница е 1,37 лв. с ДДС, което е най-ниската цена, след тази в Сапарева баня.
При включване в Асоциацията това тя със сигурност ще се промени, според прогнозата на Илиев тя ще се увеличи с над 50 ст.
Според Илиев обаче, ако ОбС реши да увеличи цената на водата с 20 ст. ВиК само ще може да извършва по етапни ремонти на мрежата, като се акумулират допълнителни приходи около 400 000 лв.
Макар, че увеличение на цената водата не е заложено в бизнес- плана за тази година, местният парламент би могъл да гласува такова. Илиев обясни, че със средства на ВиК миналата година е подменена част от амортизираната ВиК мрежа, за тази година също има предвидени улици, на които ще бъде сменен водопровода.
Управителят на ВиК обяви, че от следващата седмица група от дружеството ще бъде натоварена със задачата да прекъсват водоподаването на некоректни платци. Досега тази дейност е извършвана от външна фирма, но договора е изтекъл и взаимоотношенията са прекратени.