/ БГНЕС
Главният прокурор отиде на място в Кюстендил, където от сутринта Спецпрокуратурата провежда акция срещу битовата престъпност в ромската махала.

"Към момента се провеждат действия по разследване на Специализираната прокуратура съвместно с колегите от ГДБОП, касаещо организирана престъпна група за лихварство, разпространение на наркотици и насилствени действия", това коментира на брифинг пред медиите главният прокурор Иван Гешев по повод спецоперацията.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ АКЦИЯТА ТУК

"Те са от рода Гольовци, има задържани от конкурентната група, известна с названието Ропотамци. Задържани са над 6 души, за които има данни, че са криминално проявени, издирват се още 2-4. В четвъртък вероятно ще се реши кои да останат в ареста, какви мерки да им бъдат наложени и какви обвинения повдигнати", обясни още главният прокурор.

Спецоперация в ромската махала на Кюстендил

Иван Гешев в Кюстендил
Прокуратура на Република България

"Достатъчно е само да ги видите. Няма нищо лошо да си богат човек. Но тези хора трябва да си плащат данъците, с които да се инвестира в българските общини и пътища. Вижте в какви къщи живеят, какви коли карат! Стандарт, който много хора не могат да си позволят. Въпросът е какви данъци са платили, какво работят, какво са дали на българската държава като данъци. Част от работата ни е да не допускаме в страната да виждаме хора, които карат скъпи коли за милиони, а нямат нито един работен ден зад гърба си, нито са плащали данъци", каза още Гешев. 

"Това е един от приоритетите на прокуратурата. Това са хора, които се занимават с незаконна дейност - било то лихварство, наркотици, проституция, измами, живеят изключително добре, но не дават нищо за държавата си. Затова ние - прокуратурата и МВР трябва да си свършим добре работата. Защото такъв нахален и арогантен начин на живот създава чувство за безнаказаност", допълни главният прокурор.
 


Иван Гешев напомни, че част от задържаните са били свързани и с нападение над полицейски служители.

„Бяха бити четирима български полицаи, включително и кучето им, с което са работили, вероятно са търсили наркотични вещества. Срамно и недопустимо е да се бият полицаи, ние в някаква степен сме го превърнали в национален спорт. От една страна възприемаме за нормално да се бият полицаи, от друга възприемаме за нормално те да ни пазят, което е недопустимо във всяка една правова държава, член на Европейския съюз“, каза още Иван Гешев. 

"Затова хората трябва да знаят, че освен права, имат и задължения. Те трябва да са еднакви за всички, независимо дали става дума за богати, бедни, българи, роми", добави Гешев.

Главният прокурор коментира и случая с изчезването на Янек Миланов и изрази надежда да има пробив в разследването.

"Днес е мярката на Капланов в съда. Работи се много усилено и активно, ангажирани са всички сили и средства, ще продължим по установяването на обективната истина. Запознат съм с някои детайли и подробности от разследването, но няма да ги разкрия, за да не го застраша. Няма да коментирам неща, които касаят разследването. Не съм наблюдаващ прокурор. Знам, че трябва да бъде информирано обществото. Но не може да се разкриват неща, които ще застрашат разследването", посочи Гешев.

Иван Гешев в Кюстендил
Прокуратура на Република България