Саниране на блокове
Саниране на блокове / Влади Владимиров
Община Кюстендил стартира проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 5 многофамилни жилищни сгради в града. Той е на стойност 2, 5 млн. лв и трябва да приключи до 27 март 2019 година. Блоковете, които ще бъдат санирани са на: ул. “Гладстон” №2, ул. “Климент Охридски” №5, ул. “Александър Димитров” №41, ул. “Цар Освободител” № 328 и “Цар Освободител” № 326. Най- старият от тях е строен 1974 година,а останалите са между 1980- 1988 г.

Заместник- кметът Росица Плачкова обясни на пресконференция, как е извършен подбора на тези 5 сгради и какви са били изискванията на ОП “Региони в растеж”, която финансира ремонтите изцяло. Първоначално са били подадени 20 заявления, като от тях 10 са били с изрядна документация.

Специалната комисия по подбор към общината е отсяла още 3 на база изискванията на програмата за максимално възможна енергийна ефективност, а други два блока са отпаднали, заради голямата си разгърната площ.

“Програмата изискваше минимум 5 блока, ако бяха одобрени тези два блока с голяма разгърната площ, нямаше да достигне предвиденото финансиране”, коментира Плачкова. Тя отговаря и на въпроси на съсобственици от одобрените сгради. Зам.-кметът уточни, че програмата само мерки за енергийна ефективност и конструктивно укрепване, където е отбелязано в техническия паспорт, но не финансира подмяна на водопровод и канализация, което е ангажимент на съсобствениците.

Саниране на блокове
Влади Владимиров

При някои от блоковете вече се работи, като се изпълняват неща, за които не е необходимо разрешение за строеж. При добро време ще се ремонтират първо покривите,  ще се полага топлоизолация на външните стени и ще се подменя дограмата само на общите части. Дограмата на апартаментите ще се сменя през следващата година.

На пресконференцията присъстваха и представители на фирмите- изпълнителки: “Пауталия стил” ЕООД, “Строителна фирма- Рила”, Обединение “ГДС- Руен” и “БУЛПЛАН ИНВЕСТ” ООД и строителния надзор- ЕТ “Дияна Миладинова”.
 
Дарик- Кюстендил