Танцова школа „Хоро"- София спечелиха „Рила ни гледа" 2014
Танцова школа „Хоро"- София спечелиха „Рила ни гледа" 2014 / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил
За 10-та поредна година, на 8 юни в Дупница ще се проведе фестивал на българските обработени народни хора „Рила ни гледа”. В последните няколко години във фестивала участват както танцови, така и вокални състави и колективи, тази година обаче всички те ще се представят на една сцена. Предишни години зрителите трябваше да избират между вокалните и танцовите изпълнения, тъй като те се провеждаха по едно и също време, но на различни сцени, сега целият фестивал ще бъде съсредоточен на голямата сцена в района на барбекютата.

Няколко са новите моменти във фестивала, освен, че всички ще се представят на една сцена, ще участват и представители на училищата по изкуствата, освен това за първа година освен предметни награди за победителите ще има и парични награди. 40 колектива са завили участие в юбилейното издание на „Рила ни гледа”. Председател на журито, което ще оценява танцовите колективи е проф. Даниела Дженева, а членове Мариян Василев и гл.ас Димо Енев. Вокалните групи ще оценяват проф. Сава Димитров, Димитър Христов и Ева Владимирова.
Традиционната вече улица на занаятите тази година ще бъде много пъстра, обясни директорът на фестивала Дилиана Диканска.

Официалното откриване на фестивала е в 10 часа, в 19 часа преди гала концерта ще има рецитал на „Огражденска четворка”. Домакините са подготвили свои танцов подарък към гостите и участниците. На откриването ще танцуват децата от школата по български народни танци, които ще представят шопска ръченица, по-късно на сцената ще излязат и танцьорите от Представителен танцов състав „Зора”, а за финал както винаги е оставено най-доброто, всички танцьори ще представят „Тракийска хубост”, най-новата танцово-сценична постановка.