Делата за неразплатени кредити и сметки намаляха наполовина
Делата за неразплатени кредити и сметки намаляха наполовина / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Делата, разглеждани от Районен съд- Кюстендил чувствително са намалели през 2012 година. Те са 5 266, спрямо 6 614 през 2011 година. "Съдиите сме се справили добре и показателите за нашата работа са подобрени. Цяла година работехме и с намален състав, като двама колеги бяха трайно командировани в Софийски районен съд", коментира в интервю за Дарик председателят на съда Андрей Радев.

Гражданските дела са 3 446, при 4 528 през 2011 година. Намалява броя на делата, които се обжалват.

"Чувствително намаляват делата по така нареченото- заповедно производство или делата заведени от кредитори, доставчици на електроенергия, вода, мобилни услуги. При над 3 000 през 2011 година, през миналата година тези дела са били около 1 800", заяви съдия Радев.

От Районен съд- Кюстендил отчитат известно увеличение на наказателните дела. 5- те наказателни колегии са свършили 390 от 489 дела, като голяма част от тях- 70% в тримесечния срок. Протестираните пред по- горна инстанция присъди са 65.

Несвършени са 99 наказателни дела, но в повечето случай те са образувани в края на годината и ще се гледат през тази година или има случай, при които търсим свидетели, не се явяват, адвокатите са заети по други дела и съдебния процес се забавя, коментира още председателят на Районен съд- Кюстендил Андрей Радев.