Д-р Сашо Котев: Чрез мобилния си телефон безплатно ще можеш да контролираш болниците и касата
Д-р Сашо Котев: Чрез мобилния си телефон безплатно ще можеш да контролираш болниците и касата / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Болниците в област Кюстендил са купили и вече работят с устройствата за снемане на т.нар. пръстови отпечатъци, но системата все още не отчита дейността към РЗОК-Кюстендил. С решение на Надзорния съвет на касата това ще става от 1 ноември.

"Когато става дума за спешни случаи, липса на папили по пръстите или трайна невъзможност да се снеме отпечатък, може да се отложи взимането му до деня на изписването. Болницата е длъжна първо да лекува хората. При отказ да се даде пръстов отпечатък, има решение на ВАС, чрез ЕГН и номера на Личната карта, данните на пациента пак да попаднат в системата", коментира директорът на здравната каса в Кюстендил д-р Сашо Котев. Той изтъкна правото на пациентите да контролират лечебните заведения и касата, чрез мобилните си телефони.

При взимането на пръстовия отпечатък, болните могат да дадат до 3 мобилни номера, на които в последствие ще получат безплатно информация, за това- колко време е лежал пациентът в болницата, по коя клинична пътека и лекуван, за какво е лекуван.

"Принципът е същия, както получавате съобщение на телефона си, при всяко теглене от дебитната ви карта. Ще има опция, пациентът да отговори с "Да" или "Не". При отговор- Не, ако например, детето си е при Вас, а те го лекуват в болница, идва съобщение в касата и ние веднага извършваме проверка. При реална лечебна дейност, ще дойде на следващия месец и второ съобщение, с информация за заявеното от болницата плащане. Ако на пациента е ваден нокът за 200 лв., а в съобщението пише, че се искат 600 лв. за смяна на тазобедрена става, отново ще има опция за отговор - "Не" и това ще провокира проверка на лечебното заведение", разказа д-р Сашо Котев.

Системата ще изпрати и 3-то съобщение, чрез което ще стане ясно дали РЗОК-Кюстендил е платила или не, за извършените дейности на болницата. И отново ще има опция за отговор "Да" или "Не"?

"Така здравноосигуреното лице ще може да контролира и нас (касата), при това безплатно", заключи директорът на РЗОК-Кюстендил.