/ БСП-Кюстендил
Валери Жабрлянов си остава депутат от района, увери в Кюстендил лидерът на БСП Корнелия Нинова след изнесено заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Депутатът от БСП Петър Витанов: Кюстендил- от регион известен с плодородието си е заплашен от изчезване

Отстраняването на Жаблянов от Изпълнителното бюро на БСП касае партийната структура и не засяга правомощията му като депутат. “Вярвам, че ще защитава интересите на жителите от областта в парламента“, каза Нинова.
 

Пациентите, лекарите и медицинският персонал трябва да са акцентът при решаване на въпроса със здравеопазването,заяви още Корнелия Нинова. В Дупница вече е  закрито отделението по хемодиализа, а сега предстои закриването и на отделенията по ортопедия и хирургия, а най-вероятно и АГ отделението. В МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ Кюстендил през 2018 година са закрити три отделения, а от вчера и инфекциозното отделение.

„Видин, Враца и Монтана са на протести , по същата причина , заради закриване на отделения в болниците.Два пъти БСП викахме министърът на здравеопазването в Народното събрание, миналата седмица, за да каже какво се случва в страната - и двата пъти отказа да дойде.

БСП потърсиха подкрепа в Кюстендил за промяна модела на управление на държавата

Този въпрос вече не търпи отлагане и всички трябва да седнат, разумно и с аргументи, да говорят за решаването на въпроса със здравеопазването. Това трябва да се случи без лобистки интереси, без интереси на фирми и на частни болници.

Заради такова закриване на болници, след като се мина и през закриване на училища, много хора напускат регионите. Като няма училище и болница, като няма и работа – напускат и заминават за големите градове или за чужбина, което поставя въпроса за здравеопазването в големия контекст на демографската катастрофа", коментира още Нинова. 
 
 От БСП предлагат наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата. Те настояват и за отпускане на държавна стипендия за обучение по медицина, но с ангажимент завършилите да работят след това пет години в България, както и  финансиране на специализации в чужбина, но също с ангажимент да се работи след това определен период в България.

От БСП  предлагат още нова структура на здравеопазването, при която в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ, които да се управляват на регионален принцип и да покриват целия регион.

Корнелия Нинова с четири въпроса към премиера Борисов

Предлага се всеки човек да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде. Досието ще съдържа пълна информация относно заболяванията и предприетите лечения. За здравноосигурените пациенти се настоява за пълен и безплатен достъп до здравеопазването, а за тези без здравни осигуровки - държавата да гарантира базов пакет от медицински услуги. От БСП настояват и за намаляване на ДДС за лекарствата, както и  ежегодно държавно определяне на цените на лекарствата от реимбурсния списък.
 
В областта на земеделието БСП предлагат борса с гарантирани изкупни цени и предприятие за преработка на череши в Кюстендил ,ангажимент по който ще работят кандидатите на партията за местните избори.

„Черешопроизводството е един изключително доходоносен сектор за региона, а и за българската икономика, но ще го загубим поради липса на политика и на подкрепа към тези хора от страна на държавата”, каза Корнелия Нинова.