БСП представи Визия за България в Кюстендил
БСП представи Визия за България в Кюстендил / Дарик- Кюстендил
Трябва да се промени сбъркания модел на управление на държавата, казаха трима народни представители от БСП- Валери Жаблянов,  проф. Георги Михайлов и Димитър Данчев, при представянето пред кюстендилската общественост на “Визия за България”. Срещата бе организирана от Общинския съвет на БСП, с председател Росен Димитров.

БСП представи Визия за България в Кюстендил
Дарик- Кюстендил


“Условието да бъде реализирана тази програма е спечелване на парламентарни избори от БСП, защото иначе документа ще остане една хубава разработка за развитието на България по друг път. Обхваща областите, които се нуждаят от сериозна реформа.

Реформа на днешното стопанство на България, на местната власт, на системите на здравеопазването и образованието, които в резултат на някои пороци, стигнаха до там, че да не могат да изпълняват основните конституционни насочености на България, да гарантират здравето и образованието на българските граждани.

БСП- Кюстендил: Продължаваме борбата за социално равенство /СНИМКИ/

Най-неприятното в управлението на българската държава, това което предизвиква недоверието на гражданите,  е усещането за пълната безотговорност на тези, които са натоварени с държавните дела”, заяви депутатът на БСП от област Кюстендил Валери Жаблянов.

Според него, се наблюдава държавно безсилие във всички области, отстъпление от регулациите, нещо което БСП намира за една от основните причини за лошото качество на живот на огромната част от българските граждани.

“На първо място трябва да се възстанови ролята на държавата в редица области- здравеопазване, образование, инвестиционна дейност, опазване на обществения ред, в които области българската държава отдавна се е оттеглила.

В българското общество се появиха огромни имуществени, социални, тежки класови разделения, които доведоха  тежко противопоставяне на нацията и до липса на елементарното ниво за съгласие за обща държавна политика”, каза още Жаблянов.

БСП представи Визия за България в Кюстендил
Дарик- Кюстендил
 

“За съжаление и тук в Кюстендил, аз бях гост на града със семейството си преди дни, се изпитва остър недостиг на работна ръка. Правителството се хвали с ниска безработица, но тя не се дължи на създадени нови работни места, а в това, че хората губят доверие в държавата и икономиката, и напускат страната, именно затова поставяме демографската криза, в която е страна ни на първо място и търсим решение на този проблем, така че да задържим и върнем хората в региони като вашия. Амбицията ни е да направим програма за всеки отделен регион в това число за Югозападна България, за област Кюстендил.

В частта селско стопанство предлагаме ограничаване на субсидиите в онези сектори, които в момента изчерпват целия ресурс, който се получават и по линия на държавната субсидия и на европейските фондове, а именно зърнопроизводителите, за сметка на зеленчукопроизводителите и производителите на овощни плодове, за да могат тези сектори да получат онази компенсация, която пазара не може да им даде или поне не всяка година”, коментира пред Дарик народният представител Димитър Данчев.

БСП представи Визия за България в Кюстендил
Дарик- Кюстендил

Проф. Георги Михайлов допълни за демографската катастрофа, че България е сред първите 10 държави в света по скорост на намаляване на населението. “Следва промяна на етностната характеристика на нацията, промяна на възможностите на нацията да се самоизхранва и всички останали последствия, свързани с геополитическите промени в региона”, заяви проф. Михайлов.

“Българската държава не съхранява здравните интереси на своите граждани и ги поставя в изключително унизително положение. Ние смятаме че трябва да има 4 основни промени в системата на здравеопазването. 

Трябва да бъде преустановено съществуването на лечебните заведения, под формата на търговски дружества. С годините, интереса на българския пациент бе изтласкан в периферията, а водеща е печалбата. Пациента се гледа като възможност за източване на здравната система. Здравеопазването трябва да се развива на регионален принцип.

Около 2,5 - 3 млн. от населението е в трудно достъпни региони. Необходима е качествена медицинска помощ във всяка област от страната. Необходимо е и коренно преосмисляне на лекарствената политика.

Възрастните хора са в унизителното положение да не могат да изпълнят препоръките дори на своите лични лекари, заради късата листа, които покрива здравната каса. Ключово е съхраняването и укрепването на кадровия потенциал. Средната възраст, както на българските лекари надвишава 55 години.

Цели курсове от медицинските факултети напускат страната. А по отношение на медицинските сестри положението е още по- трагично”, коментира проф. Георги Михайлов пред кюстендилци.
Дарик- Кюстендил