Борислав Иванов иска да се знаят официалните ЕП и СП по карате
Борислав Иванов иска да се знаят официалните ЕП и СП по карате / Влади Владимиров
Борислав Иванов иска да се знаят официалните ЕП и СП по карате
47346
Борислав Иванов иска да се знаят официалните ЕП и СП по карате
  • Борислав Иванов иска да се знаят официалните ЕП и СП по карате

31 медала от световни и европейски първенства по карате е спечелила България до момента. За 7 от тях принос имат кюстендилци. Васил Васев е бронзов медалист от Световното първенство за младежи през 2001; Пламен Кирилов е трети на Европейското първенство за младежи през 2007; Борислав Иванов е 4 пъти бронзов медалист от Европейско първенство за мъже и веднъж от Световно първенство за младежи.

Българската национална карате федерация е създадена през 1989 година и член на Европейската и Световна карате федерации. Официалните първенства са: февруари- ЕП за старша възраст и младежи; май- ЕП за мъже и жени; октомври- СП за мъже и жени или за старша възраст и младежи, като те се редуват през една година.

"От 4 години се организира и Световна купа за старша възраст и младежи, през лятото. В карате има 5 стила- шотокан, годжу- рю, шито- рю, йошинмон и вадо- рю. Всички те си организират европейски и световни първенства, които са неофициални. В тях участват по- малко държави и като цяло са на по- слабо ниво от официалните форуми. Например, на СП, в стил шотокан в Германия са участвали около 30 държави, а на официално европейско участват- 45, а на световно около 100", коментира на нарочна пресконференция членът на Управителния съвет на БКФ и треньор на клуб "Дарис" Борислав Иванов. Той уточни, че не търси "скандал или жълтина", а иска хората да са наясно с този спорт, който иска да стане олимпийски.

В министерство на спорта  вече е регистрирана Шотокан карате федерация, но тя не е член на Световната карате федерация.

"Представите си ако имаме 5- ма европейски и 5- ма световни шампиони по карате, в различните стилове. Не е логично и не е сериозно", каза още Борислав Иванов.