/ netinfo
Близо 95% от реколтата  на череши в село Дворище е унищожена след падналата градушка. В селото има около 1 300 дка черешови масиви. Близо половината от жителите на селото имат череши, като около 1 000 дка са на земеделският производител Иван Лудачки. Част от черешите са паднали от дръвчетата, а тези които не са, са набити.

череши
netinfo

череши
netinfo

„Това, което е ударено от гадушката и още е на дървото или ще падне или ще изгние. Земеделските производители са още в шок. Когато очакваш една реколта и разчиташ на нея идва един момент, когато става така, че нищо не може да се направи.

Градушка порази част от черешите в селата Коняво и Дворище, кампанията започва на 28 май

В селото ще има открити 3 пункта за изкупуване на череши, за предаване на това, което е останало. Има черешопроизводители, които вече искат да се отказват от този бизнес, заради 4- та поредна година без реколта”, заяви кметът на Дворище Руска Кръстева.

череши
netinfo

череши
netinfo


„Положението е трагично. В този масив са вложени много средства, а резултатът ще бъде нулев. В момента около 50 работници се трудят тук. Не знам какво ще се случи с тези череши при положение, че са набити.

Гръмотевична буря с градушка над Кюстендил и региона (СНИМКИ)

Всичко бе договорено с работниците, бяха осигурени касетки и техника. Всичко обаче е съсипано”, каза един от работниците на черешопроизводителя Иван Лудачки, Добри Стоянов.

череши
netinfo

череши
netinfo

череши
netinfo


Диви свине нападат черешите в Кюстендилско, гонят ги с оръдие

Дарик- Кюстендил