свине нападат череши в Драговищица
свине нападат череши в Драговищица / netinfo
За изпочупени и унищожени черешови дървета от диви свине се оплакаха земеделски производители от село Драговищица, община Кюстендил. Набезите на дивите животни са се засилили през последните 10 дни. На един от земеделците Георги Иванов, само за три дни са унищожени около 30 дръвчета. По- голяма част от тях са млади насаждения.

изпочупените череши
netinfo

изпочупените череши
netinfo

„Нашият дългогодишен труд отива на вятъра. Младите дръвчета са прекършени от дивите свине. Унищожават и по- ниските клони на по- възрастните насаждения. Прасетата вилнеят тук от години. Какво ли не опитваме, за да се справим с тях, но до сега нищо не е ефективно. Дори купих уред, наподобяващ оръдие, което гърми много силно на 6 минути, казва се Птицегон, но дори това не ги плаши. Не може да се обърнем и към ловците, тъй като отстрела на диво прасе е забранен”, заяви пред Дарик Георги Иванов. Той допълни, че всяка година има унищожени между 30 и 50 дръвчета след набезите на дивите свине.

Георги Иванов
netinfo

изпочупените череши
netinfo

оръдието
netinfo

Големи поражения свинете са нанесли и в градината на Тонка Плачкова. Тя е земеделски производител от 10 години.

„Преди години това го нямаше, но сега се навъдиха много диви прасета. Като погледнеш ония дълги стъбла, ония млади дръвчета, толкова труд е положен и накрая всичко това е счупено. Аз в моята градина връзвам кучета, за да ги пазят, но накрая пак има поражение върху черешовите дръвчета. Днес като ходих да бера череши видях нови унищожени дръвчета”, каза Тонка Плачкова. При нея до момента са унищожени или частично засегнати 1/3 от дърветата, като нейната градина е от 15 дка.

изпочупените череши
netinfo

изпочупените череши
netinfo

Дарик- Кюстендил