Близо 600 души  от Кюстендилски регион чакат парите си по лихвоточки за жилище
Близо 600 души от Кюстендилски регион чакат парите си по лихвоточки за жилище / Дарик Кюстендил, архив

878 души от Кюстендилски регион, титуляри на жилищно-спестовни влогове  са получили обезщетение по списък на комисията по Закона за уреждане правата на граждани с  такива влогове, съобщи за Дарик нейният председател Вася Пешева. Още 588  трябва да бъдат компенсирани като 107 са купили жилище и чакат плащане. До края на 2013 година  притежателите на жилищно-спестовни влогове трябва да купят имоти в противен случай ще изгубят лихвоточките си. Комисията обхваща общините Трекляно, Невестино, Кюстендил и  Бобов дол.

"Общият брой на включените правоимащи е 1 466  души. Парите, които се изплащат, са приходи от държавния бюджет. Последните правоимащи, получили левовата равностойност са по подадени заявления от септември 2009 година.  От тогава, тези които са извършили сделка с имот очакват парите си", каза още председателят на комисията Вася Пешева.

"За съжаление хората правеха разходи за сделки, а парите се бавят година и половина. Средствата са държавни и се отпускат чрез Министерски съвет по банкова сметка на правоимащия по реда на подаденото заявление", уточни Пешева

Компенсациите, които трябва да се платят само за Кюстендилски регион са на стойност 8  595  045 лева. От началото на работа на комисията е направено плащане за 127 милиона лева.