"57 украински граждани със статут на временна закрила в България, са настанени в почивната база на БДЖ в курортното селище „Паничище“, съобщи областният управител на Кюстендилска област Катя Димитрова.

Хаос с извозването на бежанците от Слънчев бряг (ВИДЕО)

Групата, която основно се състои от майки с деца, е пристигнала малко преди полунощ снощи на жп гара - Дупница, откъдето е извозена с автобуси до курортното селище „Паничище“.

Украинските граждани пристигат от Бургас. Днес се очаква да пристигне още една група украински граждани, които ще отседнат в базата на БДЖ. Капацитетът на почивната станция е 120 легла. 

Разселването на бягащи от войната граждани на Украйна към вътрешността на страната се извършва във връзка с началото на новата хуманитарна програма за подпомагането им. Тя стартира на 1 юни и ще продължи до 31 август.

От Агенцията за бежанците: Невъзможно е украински граждани да живеят и зимата в Слънчев бряг (ВИДЕО)


Част от бежанците споделят пред NOVA, че ситуацията е ужасна. "Пътувахме 14 часа и през нощта пристигнахме тук. Бяхме в шок като влязохме в стаята, в която не можеше да се диша.

Вътре е било пушено, беше мръсно и неподдържано”, казват още настанените в "Паничище". Асансьорът също не работел и им се наложило сами да носят багажа си.

Бежанците вече правят планове да напуснат държавната база в Паничище и да се отправят отново към Черноморието с автобуси и влакове.