/ БГНЕС
До момента в България са влезли почти 300 000 души от Украйна, това съобщи на брифинг във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

"Всички, които заявиха желание за временна закрила, бяха регистрирани на 100%. След като настанихме тези уязвими групи на хора, бягащи не от бедност, а от война, трябваше за много кратко време да се вземе решение как ще продължи дългосрочната грижа за тях. Всеки от нас знае колко е трудно да се намери подслон за семейство по принцип, а какво остава за толкова много хора. Един от отличителните белези на тази криза е, че обстоятелствата почти не ни дават възможност да планираме. Твърде много неизвестни се явиха в тази ситуация, сред тях и индивидуалните решения на тези хора - колко да останат, къде да останат, да се местят ли...", посочи Тошева. 

Правителството показа в какви държавни бази настаняват украинците (СНИМКИ/ВИДЕО)

Предварителните резултати към момента сочат, че при получени данни за над 40 000 украински бежанци, които са успели да се регистрират при анкетата, 3% са бременни, 7% са инвалиди, следвани от хората с хронични заболявания (10%), има и хора на легло. Всички те са с приоритет за отговарящите институции, стана ясно на брифинга. 

"Около преместването на хората в кол центъра ни пристигат най-различни запитвания, най-различни желания и съображения. Много от тях са основателни, особено на хората от уязвимите групи. Но някои от тях са доста несериозни, от типа, че искат да останат на първа линия на морето при преместването, да имат 2 пъти месо в седмицата и задължително сешоар в стаята", допълни Мариана Тошева.

"Още преди месеци обявихме, че настанените по хотелите на морето бежанци ще бъдат преместени след 31 май, за да започне обичайният летен сезон. Това го заявиха и самите хотелиери. Хората са запознати с датата 31 май като крайна дата на настаняване. Въпреки този голям срок, част от хората проявяват недоволство и не биха искали да си тръгват", посочи още председателят на Държавната агенция за бежанците.

Министърът на туризма: Време е бежанците от Украйна да започнат да се трудят

Властите припомниха на брифинга, че е бил даден и почти 2-месечен срок на институциите, за да подадат своите бази, но и към този момент все още има ведомства, чиито бази не са подготвени за настаняване. 

"Тези хора са в неизпълнение на заповедта на Министерски съвет и ще понесат своята отговорност, ако в рамките на следващите 24 часа те не успеят да се справят с дадената им задача", посочи още Мариана Тошева.

Междувременно стана ясно, че малко над 500 са хотелите в страната, заявили участие за новата програма от 15 лв. за украинските бежанци. Част от тях - близо 300, са такива, в които вече има настанени украинци. 

Има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

"Бежанците ще се съпровождат със специални служители на МВР и автобуси до гарите, където ще се качват на влакове, а после отново ще се превозват с транспорт до базите за настаняване", каза Атанас Михов - директор на ОДМВР-Варна. Процесът започва в неделя (29 май) и ще продължи до 1 юни. 

ДАБ пое изключително трудна задача с настаняването на бежанците, много институции, местни власти, са ангажирани да осигурят на хората най-важното – подслон и храна, посочи накрая Тошева. Тя припомни, че в други страни пристигащите са настанявани в спортни зали и палатки. "Никак не ни се иска, но ако се наложи, може да се търсят и такива варианти и у нас", обобщи тя.