ваксинационен сертификат
ваксинационен сертификат / iStock/Getty Images
Един такъв сертификат струвал по около 500 лева
Четирима задържани след акция срещу издаването на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19 във Велико Търново. Търси се съпричастност и от болница в Кюстендил, където също се извършва разследване. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата във Велико Търново.

Установени са поне 4 лица, които са давали личните си данни, респективно обратно до клиентите и са получавали заплащане за това. Те са задържани за по 24 часа, а разследването продължава. Претърсени са всички имоти на задържаните. Установена е и съпричастност на друг човек от Кюстендил при посредничеството по издаването на сертификатите, установено е и откъде са издавани. На този етап няма привлечени обвиняеми, събират се доказателства. Става дума за създаване на документи с невярно съдържание, някои от клиентите вече са извън територията на страната. Все още няма потвърждение дали има участие на лекарите.

Задържаните не са били осъждани досега. Някои от тях са посредници, но се изяснява ролята на всеки един от тях.

Провежда се акция в Кюстендил за фалшиви COVID сертификати

Те са стрували от порядъка на 500 лева, но все още разследващите не знаят какви са конкретните суми. Четиримата са били познати. Сертификатите са истински, но са с невярно съдържание. Сред задържаните няма клиенти, защото те са в чужбина. Сред задържаните са както и мъже, така и жени.