100 фирми от България и Македония ще създават връзки в Куманово
100 фирми от България и Македония ще създават връзки в Куманово / Влади Владимиров

По 50 фирми от България и Македония ще участват на Трансграничен форум в Куманово, на 14- 15 декември. Той се организира по съвместен проект на Североизточния планов регион в Македония и Областна управа- Кюстендил.

В ход е анкетно проучване сред 200 фирми от двете страни, за да се проучат нагласите и сферите за сътрудничество, като ще бъде написана  и Стратегия за общи бизнес начинания.

"Искаме да разберем и проблемите, които фирмите срещат при контактите по между си и с институциите. На форума, фирми от двете страни ще могат да се срещнат очи в очи, да си разменят информация. Проектът предвижда и създаването на специализиран сайт", каза зам.- областният управител Даниела Годинова.

"Много ни се иска от този форум да има конкретен резултат, да има ефект, да си кажем силните и слабите страни в нашето сътрудничество", коментираха мениджърът по проекта от Македония Ирена Цопа и техническият отговорник Димитър Тасевски.

Предвидени са средства и за купуването на техника за видео- конферентна връзка между областна администрация и плановия регион, с център Куманово. "Бизнеса ще може да използва тази техника постоянно, като гавната цел е да се изтрие границата. 2012 година ще има бизнес форум и в България, който ще се излъчва online", допълни Николай Спасов от Областна управа- Кюстендил.