/ БГНЕС, архив

Според статистиката шофирането в градски условия обикновено е със скорости до 80км/ч. Когато пътуваме по работа, често се разсейваме с документи, които разнасяме, телефонни разговори и съобщения, хапване, пийване и други. Голяма е вероятността при спазване на ограниченията за скорост, ако попаднем в пътен инцидент, той да е лек – само с материални щети, отбелязват от Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи. От там припомнят

какво трябва да знаем, ако сме участници в ПТП с материални щети?

Най-важното нещо за участник в ПТП е да не губи самообладание и да не предприема действия по саморазправяне с другите участници.

Друго важно нещо е автомобилите да бъдат преместени така, че да не пречат на движението. В случай на леко ПТП, при което няма пострадали, е допустимо автомобилите да бъдат разместени, така че да преместите автомобил до 30 м, за да оставите трафика да се изнася безпрепятствено.

Пригответе се да попълните двустранен протокол, като освен него подготвите: шофьорска книжка, талон на автомобила, полица за застраховка „Гражданска отговорност“ и полица за каско (ако имате).

netinfo

Преди попълването се запознайте със съдържанието на всяко едно от полетата, като следвате инструкциите на задната част на оригинала на протокола. Информирайте се и в коя част на протокола пише виновния и в коя потърпевшия – обикновено в ГРАФА А пише виновният участник, а в ГРАФА Б – потърпевшият. Желателно е да опишете подробно всички обстоятелства на възникналото пътно транспортно произшествие, след което дайте документа на шофьора на другия автомобил, за да впише своите данни.

След обаждане на 112 поискайте входящ номер за завеждане на протокола, като операторът ще ви попита за наличието на пострадали лица, мястото на случване на събитието, имената на виновния водач, марката, модела и рег. номер на двата автомобила, след което запишете входящия номер в полето на протокола.

Преди да подпишете протокола, прочетете внимателно и се уверете, че другият водач е записал правомерно всички факти и данни.

Оригиналът на двустранния протокол остава при невиновният участник на ПТП. Приберете всички документи надлежно.

Имате право да заведете щети в срок от 7 дни от датата на настъпване на ПТП в застрахователната компания. В случай, че имате застраховка „Автокаско“, отидете в офис на вашия застраховател, а в случай, че имате само задължителната „Гражданска отговорност“ – в офиса на застрахователната компания, в която виновният за ПТП водач е сключил своята застраховка.

„Завеждане на щета“ се прави с попълнена бланка „Уведомление за щета“, в което се описват данни за автомобила (марка, модел, номер на шаси и номер на двигател), данни за собственост на автомобила (ако е фирмен или преотстъпен), за водача на автомобила, опис на двустранния протокол от ПТП, както и опис на щетите. След надлежно попълване и окомплектоване, заедно с шофьорска книжка и син талон, талон за извършен валиден годишен технически преглед, полица от задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, полица от застраховка „Автокаско“ (ако имате такава) и малък талон на автомобила, уведомлението се подава на застрахователен служител. Застрахователят ще направи снимки на автомобила, щетата и номера на рамата и ще изготви протокол за щетите, който да подпишете. Ако имате предпочитан сервиз, в който искате да бъде извършен ремонта, трябва да го впишете в протокола. В противен случай, ще получите информация кога ще бъде обработена щетата и кога парите по нея ще са налични за получаване.

Спазване на ограниченията за скорост, както и на Закона за движение по пътищата, намаляват риска от ПТП. Винаги шофирайте внимателно, не поемайте рискове и бъдете толерантни, съветват от Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.