Здравният министър: МЗ не е отговорно за проблемите на общинските болници
Здравният министър: МЗ не е отговорно за проблемите на общинските болници / netinfo

Проблемите на общинските болници са приоритет и задължение на общинските съвети по места, които във времето не са си вършили работата, заяви днес в Хасково министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Изявлението бе по повод тежкото финансово състояние на общинската болница в Димитровград, която има задължения от близо 2 милиона лева. Т.е., проблемът на общинските болници е проблем на местните власти, категорична бе Атанасова.

През последните 5 години няма друг здравен министър, който така да е отстоявал пред финансовия си колега повишаването на заплатите в системата на здравеопазването, заплатите в Спешната помощ, държавните психиатрични болници и районните центрове по трансфузионна хематология, заяви още Десислава Атанасова по повод проблемите в Центъра за трансфузионна хематология в Стара Загора. Знам, че тези 17-18 процента увеличение не са много, но в момента, в рамките на този бюджет, това мога да направя, добави министърът.

Десислава Атанасова бе в Хасково по повод семинар за доброволното кръводаряване по трансграничен проект, изпълняван в партньорство между Периферия източна Македония и Тракия, Гърция и областните администрации в Хасково и Кърджали. Тук тя преряза лентата на първия Мобилен център за кръводаряване, който областната администрация в Хасково получи на 29-и септември. С този акт се дава старт на предстоящите дейности и публични акции за доброволно кръводаряване в Хасковски регион.