Заразен нодуларен дерматит по животните в Черногорово и Воден
Заразен нодуларен дерматит по животните в Черногорово и Воден / DarikNews.bg, Архив

Огнище на заразен нодуларен дерматит по животни в димитровградските села Воден и Черногорово констатира българската агенция по безопасност на храните. Съмнението за болестта е било установено по време на постоянните клинични прегледи, които се правят в пограничните райони от юни 2015 г. заради огнища на болестта в Гърция и Турция.

В повишена епизоотична готовност са областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна. Днес предстои спешно заседание на областната епизоотична комисия в Хасково, а по-късно през деня и на общинската в Димитровград. Вчера от общината там са определили местата за загробване на животните. Комисиите следва да набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта, както и за дезинсекция около животновъдните обекти и местата, където се множат кръвосмучещи насекоми. Предвидено е и провеждане на дезинсекция по долните течения на реките Марица и Струма, с цел да се предотврати проникване на болестта чрез заразени насекоми от огнища в Турция и Гърция.

Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека, но нанася сериозни икономически загуби и има летални последици за едрите преживни животни. Всички болни, както и контактните с тях животни в селата Воден и  Черногорово се умъртвяват по хуманен начин и ще бъдат загробени с цел да се намали риска от разпространение на болестта в страната, иформират от агенцията.

Предприема се също механично почистване и многократна дезинфекция на сградите, помещенията, местата за животни и оборудването, включително и превозните средства в констатираните огнища. В 30-километрова зона около двете населени места- дезинсекции с цел намаляване на популациите от кръвосмучещи насекоми, които са разпространител на заразата. Стопаните с умъртвени животни ще бъдат обезщетени.

 

Изцяло е забранено движението на едри преживни животни на територията на област Хасково, както и на областите: Благоевград, Бургас, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, София град, София област, Стара Загора и Ямбол. Спира и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни. Изключение се прави само когато те се транспортират до кланица, но след писмено уведомление и разрешение от Централното управление на БАБХ.