Заместник-председатели и комисии си избра местният пралмент, опозицията ги атакува в съда
Заместник-председатели и комисии си избра местният пралмент, опозицията ги атакува в съда / netinfo
Таня Стойнова от коалиция „Хасково – настояще и бъдеще” и Наталия Любенова от „Демократична левица” са заместник-председателите на Общински съвет - Хасково. Те и съставите на 10 постоянни комисии бяха избрани по предложение на председателя Делян Делчев на извънредна сесия, която опозицията напусна след 3-часов дебат с мотив, че е свикана незаконосъобразно.

Според ДПС и ГЕРБ, които не участваха в гласуването с писмено предложените от председателя състави на комисиите, безпрецедентно на съветниците от опозицията е отнето правото да работят в тях. Двамата предложени от Делян Делчев за членове на постоянните комисии съветници от ДПС Себахтин Исмаил и Здравко Узунов си направиха отвод. ДПС очаква от Здравко Узунов да напусне и Управителния съвет на партия „Българе за Хасково”, в който все още участва. Избраният с листата на ГЕРБ Стати Запрянов остана на сесията и ще бъде член на постоянни комисии. След като беше засечен от полицаи да шофира пиян обаче, той е изключен от ГЕРБ и не представлява партията в местния парламент.

И ДПС и ГЕРБ ще оспорват пред съда решенията от днешното заседание, с мотив че не е спазен законовия срок от обявяването до провеждането му и материалите за него са били готови едва в сляда. Жалба до Областния управител Райна Йовчева ще внесат и областният и общински лидери на „Атака” Георги Майоров и Анюта Лозева. В деловодството на хасковския парламент двамата се депозирали и възражение срещу сформираната днес представителна група „Атака”, в която участват изключените от партията Тихомир Калинов и Борислав Славов и Живко Архондев от коалиция „Хасково-настояще и бъдеще”. Така на практика лидерите на „Атака” останаха извън прдставителната й група в хасковския парламент.

На днешното заседание Общински съвет- Хасково гласува и промени в правилника за дейността си. Според тях всеки местен депутат има право да участва в до 3 постоянни комисии и не може да получава месечно повече от 50 % от размера на средната брутна работна заплата в общинска администрация.Кметът Георги Иванов неп присъства на сесията.