Залата по борба в Симеоновград ще носи името на Еню Вълчев
Залата по борба в Симеоновград ще носи името на Еню Вълчев / DarikNews, архив

Залата по борба в Симеоновград ще носи името на олимпийския, световен и европейски шампион в свободната борба Еню Вълчев, реши единодушно общинският съвет, като прие предложението на кмета Пейчо Стайков. Това съобщи треньорът на местния борцов клуб Росен Бонев. Той подчерта, че Еню Вълчев в продължение на 20 години е помагал на симеоновградския клуб и състезателите му. Клубът е сред инициаторите за това борцовата зала да носи името на легендарния спортист. Както и традиционните народни борби, на които Симеоновград е домакин в началото на октомври, да бъдат наречени турнир
„Шестте великденски ангела“ в памет на трагично загиналите в града навръх Възкресение на път към църквата деца, които бяха пометени от автомобил на тротоара.

 

В края на март и местният парламент на Димитровград прие решение, с което залата за борба в града бе наречена на Еню Вълчев, който дълги години живее и работи в града и е сред създателите на женската борба. Предложението тогава внесе кметът Иво Димов.

В средата на февруари инфаркт покоси олимпийския ни шампион по свободна борба Еню Вълчев на 78-годишна възраст. В спортната си кариера той има всички медали от големи първенства. Обявен е за спортист на годината през 1962 г. През 2005-а е приет в "Залата на славата" на световната борба в Оклахома (САЩ). Награден с Почетен знак на Президента на Република България „за изключителните му заслуги в развитието на борбата и по случай 70-годишния му юбилей“ (2006). Спортната му кариера започна от „Миньор”(Димитровград). В последните си години бе създател и президент на клуба по женска борба в града.