Задигнаха кутията с дарения от Ески джамия
Задигнаха кутията с дарения от Ески джамия / Дарик радио, Хасково

Кражбата е станала след 15 часа навръх Шекер Байрама в Хасково, уточняват от полицията. „Вероятно изчезналите пари са около 2000 лева. По традиция урната се отваря веднъж годишно точно по това време. Средно по толкова пари се събираха в предходните години. Част от сумата се ползваше за ремонти, с останалата се подпомагаха сираци и нуждаещи се”, разказаха имамът Мюмюн Рамаданов и председателят на мюфтийското настоятелство Себахтин Хасан. Според тях посегателството е станало след 15 часа в сряда, когато в джамията не е имало служители. Тя е отворена постоянно, а заради празника през нея в този ден са минали много вярващи.

„Такова нещо истински мюсюлмани не може да стори. Това е кощунство. Не вярвам и да е било дете, защото кутията е сравнително високо. Извършеното е дело на неверник, който няма страх от Господ и Аллах”, сподели още ходжата Рамадан.

По случая се води разследване. Криминалисти са извършили оглед на място. Според специалисти обаче, е много трудно да бъдат открити годни следи, заради голямото струпване на вярващи п овреме на свещения за мюсюлманите Рамазан.