ВАС потвърди наказанието на прокурор Петър Мидов
ВАС потвърди наказанието на прокурор Петър Мидов / DarikNews

 Върховният административен съд потвърди дисциплинарното наказание на прокурора от Окръжна прокуратура Хасково Петър Мидов. Тричленен състав на съда отхвърли жалбата на Мидов  срещу решението на Висшия съдебен съвет, с което му бе наложено дисциплинарно наказание „понижаване в ранг за срок от две години", заради установени контакти с лицето Красимир Георгиев.

В производството е установено, че в началото на юни и на 16.06.2009 г. - ден преди избора за административен ръководител на Окръжна прокуратура -  Хасково, между Красимир Георгиев и Петър Мидов са проведени един изходящ и един входящ телефонни разговори с времетраене съответно 17 и 77 секунди, и две срещи. 

В решението на ВАС се посочва, че законосъобразно ВСС е приел, че тези контакти, добили публичност, представляват основание за ангажиране на дисциплинарната отговорност на жалбоподателя, тъй като той е следвало с повишена предпазливост да преценява лицата, с които контактува в месеца преди провеждане на избора и да не допуска съмнения в публичното мнение относно спазването на етичните правила, което съмнение пряко е рефлектирало върху престижа на съдебната власт.