/ личен архив
В Хасковска област вече има действащ ревматолог. След повече от 10 години чакане пациентите от Димитровград, Свиленград, Хасково и Харманли вече могат да се преглеждат при с ревматолог, който работи в Димитровград.

Лекарите от тази специалност не достигат в цялата страна, което затруднява ранната диагностика и лечението на ревматологичните заболявания. Голяма част от тях водят до инвалидност и единствената превенция е навременното поставяне на диагнозата.
 
Д-р Анелия Радикова идва само в сряда, защото работи и в Отделението по ревматология на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ и ДКЦ1 в Стара Загора. Предстои сключване и на договор със Здравната каса.

Д-р Радикова е завършила медицина през 1997-ма година, а ревматологията е втората й специалност.
 
От 1 март ще заработи и единственият за региона апарат за измерване на костна плътност.
 
В кабинета ще се извършва ставна ехография, която е безвредно и безболезнено изследване и установява с точност пораженията на тъканите и ставите.

В последните години един от успешните подходи към тези заболявания са т.нар. вътреставни апликации с хиалурон и специални медикаменти, които премахват болката и връщат движенията, без да е нужен постоянен прием на лекарства през устата.