Урок по толерантност от ученици в селата Белополци и Железино
Урок по толерантност от ученици в селата Белополци и Железино / Община Ивайловград

Какво означава толерантност показаха със спектакъл учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”- с. Белополци и  ОУ „Св. св. Кирил и Методий”- с. Железино в голямата зала на НЧ „Пробуда 1014” в Ивайловград. Спектакълът бе заключителен етап от проекта „Заедно можем и нека го направим”, финансиран по конкурсна процедура: "Създаване на условия за равен достъп до качествено образование на ромските деца и ученици” на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към образователното министерство. Стихове и песни за България, миналото и любовта към нея прозвучаха от голямата сцена на читалището. Децата от двете училища танцуваха ръченица и право българско хоро. Показаха българския обичай „Лазаруване и разказаха колко хубаво е детството и колко важно учението.

Урок по толерантност от ученици в селата Белополци и Железино
netinfo

„Ние живеем в България! Обичаме нейната природа, песните й, танците й, културата й. България е нашата родина! Но ние сме по-различни – нашият майчин език е друг, религията ни е друга. Различието обаче не ни прави чужди. Искам всички ние  да се уважаваме, да се разбираме. Искам всички ние  да живеем като добри съседи. Да бъдем толерантни едни към други. В духа на тази толерантност сега ще ви покажем частица от нашата култура. Нашите песни и танци, нашите приказки и обичаи  правят по-пъстра и по-богата общата картина на културата в страната ни”, заявиха в спектакъла децата.

Плакет по повод 80-годишнината на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с. Белополци поднесе на директора му Мария Найденова кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, която връчи и поздравителен адрес.

Урок по толерантност от ученици в селата Белополци и Железино
netinfo

Поздравителен адрес получиха още директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Железино Димитър Кискинов и учителите: Зоя Накова, Валентина Атанасова, Иван Златилов, Юлия Налбантова и Красимира Петкова за добрата подготовка на спектакъла “Заедно можем и нека го направим”. Поздравления и символични подаръци получиха и учениците-участници.

Поздравления поднесе и директорът на СОУ „Христо Ботев” Александра Хорозова.