Търговският дом в Димитровград става образователен център?
Търговският дом в Димитровград става образователен център? / Darik News, архив

Бившият Търговски дом в Димитровград да се превърне в общински иновационен образователен център предлагат от общината. Това е единият от проектите, представени на обществено обсъждане, които да бъдат включени в интегрирания план за градско развитие, който обхваща периода до 2020 г. 7 са тези зони в централната градска част, след като в последния момент е отпаднал бившият комплекс „Кораба”, който се оказал недопустим по условията за финансиране, поясни кметът Иво Димов.

Община Димитровград разполага с готови проекти за социалната, културна, спортна, образователна инфраструктура и благоустрояване на стойност около 80 млн. лв. Далеч съм от мисълта, че ще успеем да реализираме всички, но колкото повече, толкова по-добре, коментира той.

Търговският дом в Димитровград става образователен център
netinfo

Останалите 6 проекта, подложени на обсъждане, са за превръщане на бившия междуучилищен център в Къща на изкуствата, където да бъде оформена постоянна експозиция от фонда на градската художествена галерия, възстановяване на бившия дом на културата „Химик” и на парк „Вапцаров” с лятното кино там, ремонт на общинския театър, създаване на старчески дом в част от сградата на бившата АТЗ болница, която да се превърне в център за социални услуги, както и най-мащабния- за ремонт и благоустрояване на пешеходната зона „България”, площада с "Трите музи" и междублоковите пространства в района.

За всички тези сгради предстои бъде направено обследване за енергийна ефективност, както и да бъдат изготвени технически паспорти. Те вече са задължителни за всички общински имоти, поясни кметът Иво Димов, като коментира, че това отново е предизвикателство за общините, които следва да осигурят средства за тази цел.