Турската Узункюпрю отказа проект с община Димитровград за 397 000 евро
Турската Узункюпрю отказа проект с община Димитровград за 397 000 евро / DarikNews
Турската Узункюпрю отказа проект с община Димитровград за 397 000 евро
70821
Турската Узункюпрю отказа проект с община Димитровград за 397 000 евро
  • Турската Узункюпрю отказа проект с община Димитровград за 397 000 евро

Близо 200 000 евро загуби община Димитровград, след като турската Узункюпрю се отказа от съвместен проект по програмата за трансгранично сътрудничество- това съобщи днес заместник-кметът Росен Кузев, като обясни, че по стечение на обстоятелствата Узункюпрю е бил водещ партньор в разработката, а отказът на турската община от нея автоматично води до спирането й. Така Димитровград няма да успее да изпълни предвидените мерки за енергийна ефективност в спортна зала „Младост”, посочи Росен Кузев.

Проектът е бил разработен миналата година. Първоначално е бил сред резервите за финансиране, като по-късно от министерството на регионалното развитие изпратили писмо, че е одобрен. В началото на февруари Узункюпрю също с писмо до управляващия орган обявили, че се отказват от този проект, тъй като ще финансират изпълнението на предвидения по него обект с други средства. Това води автоматично до спиране на финансирането и за другия партньор- в случая община Димитровград, обясни заместник-кметът й Росен Кузев.

 

397 000 евро е общата стойност на проваления от турската община проект, като финансирането е изцяло безвъзмездно, без да е необходимо местните администрации да участват и със собствени средства, уточни Росен Кузев. Димитровград предвиждаше крайно необходимия основен ремонт на спортна зала „Младост”, саниране и мерки за енергийна ефективност, припомни на пресконференция днес Росен Кузев. Общината обаче вече е стартирала другия проект със същата турска община за изграждане на паркинг в района на неделен пазар. Подписан е договорът с фирмата изпълнител на строителните работи и дори да се откажат и от тази разработка, финансирането ни по нея ще продължи, уточни той. Чуйте го с още информация по темата в звуковия файл.