ХАС: Не се плаща данък, ако наследството е под 250 000 лв
ХАС: Не се плаща данък, ако наследството е под 250 000 лв / Снимка: Дарик радио-Хасково /архив/
Хасковският административен съд отмени Решение № 568 по Протокол № 27 от проведено на 13.11.2017г. заседание на Общински съвет–Хасково, с което бяха отпуснати допълнителни финансови средства за спортни клубове и институти, свързани с културата и изкуството на територията на общината.

В съдебния акт се посочва, че оспореното решение е прието без то да има мотиви. Осен това, според съда, не става ясно кое е наложило приемането на предложеното изменение на общинския бюджет от 150 000 лв. на 181 000 лева, което се прави с оспореното решение, без да бъде изразена позиция какви ще бъдат последиците от това. Отделно от това, в Решение № 568 приетата корекция е в размер на 176 000 лева, като в тази връзка, както съветниците от ПП на ГЕРБ, внесли докладната записка за изменение на общинския бюджет, така и съветниците в постоянните комисии, разгледали исканото изменение, не са били наясно каква в действителност е необходимата сума за подпомагане на спортните клубове на територията на община Хасково и културните институти.

Според съда е нарушена и процедурата за изменение на общинския бюджет, тъй като решението е прието без публично обсъждане - чрез обявяване на проекта на интернет страницата на общината и в местните средства за масово осведомяване поне 7 дни преди датата, определена за провеждане на обсъждането. Неспазването на това изискване е съществено нарушение на АПК и засяга основни принципи в управлението на публичните средства, поради което и само на това основание решението на местния парламент подлежи на отмяна, се казва още в мотивите на съдебното решение.

По отношение на това дали атакуваното решение е прието чрез поименно гласуване или не, съдът приема, че вотът на всеки един общински съветник е отразен „поименно“, независимо от това дали председателят на общинския съвет, при гласуването е посочил, че решението следва да бъде прието чрез „поименно“ гласуване.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред ВАС.