/ iStock/Getty Images
Окръжният съд в Хасково разреши издаването на Европейска заповед за арест (ЕЗА) спрямо мъж с двойно гражданство - българско и турско, който причини катастрофа със загинал и след произшествието замина за Турция, съобщиха от Съдебната палата в града.

Инцидентът стана на 20 март миналата година на пътя Хасково-Димитровград. Тогава обвиняемият е застигнал с лекия си автомобил друга кола и я е блъснал отзад.

Хасковският съд остави в ареста пиян шофьор, причинил катастрофа с трима ранени

Вследствие на удара ударената кола се е забила в бетонна ограда, а нейният шофьор - на 23 г. е приет в интензивното отделение на хасковската болница в мозъчна смърт и с пневмоторакс и след осем дни е починал.

Случаят предизвика граждански протест пред Съдебната палата в Хасково заради това, че предполагаемият извършител е бил задържан след инцидента, но малко след това е бил пуснат на свобода.

Той е обявен е за общодържавно издирване, което не е дало резултат. Установен е негов адрес в Турция и е направен опит да бъде призован на същия чрез съдебна поръчка за международноправно сътрудничество, която турските съдебни власти са отказали да изпълнят. 

Затова според съда издаването на ЕЗА в настоящия случай се явява напълно оправдано, законосъобразно и пропорционално, поради което уважи искането на прокуратурата и разреши издаването на ЕЗА, допълниха от съда.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Грудев, БТА